Cirkulær økonomi er en strategi for bæredygtig produktion og forbrug.
Cirkulær økonomi er et udtryk for økonomiske modeller, hvor cirkulære kredsløb i en virksomhed, et samfund eller en organisation anvendes snarere end lineære processer, som hidtil har været dominerende.
Cirkulær økonomi handler om at sikre en mere effektiv og bæredygtig forvaltning af jordens ressourcer. Derfor er der fokus på at sikre, at materialer og produkter forbliver i det økonomiske kredsløb med den højest mulige værdi i længst mulig tid. For på den måde bliver de råvarer, der allerede er udvundet, brugt så fornuftigt og så mange gange som muligt.
Den cirkulære økonomi åbner mulighed for, at de ressourcer, som ellers ville være endt som affald, kan indgå i produktionen igen – eller som input i et helt nyt kredsløb.
Cirkulær økonomi handler om at genanvende materialer. Derfor er det bl.a. vigtigt at se på den måde, produkterne bliver designet på, og på de kemikalier, der indgår i produkterne. Men cirkulær økonomi handler også om at forebygge affald, bl.a. via produkter med god kvalitet og lang levetid og via produkter, der kan repareres eller opgraderes.
En omstilling til en mere cirkulær økonomi rummer ikke kun et stort potentiale for miljøet, men også for virksomheders konkurrenceevne. Både fordi den cirkulære tankegang giver mulighed for at udvikle nye forretningsmodeller, og fordi det gavner bundlinjen at få mere ud af mindre ved at bruge færre materialer og øge genanvendelsen kan virksomheder få mere værdi ud af mindre.
Kilde: https://www.ecolabel.dk/da/blomsten-og-svanen/cirkulaer-oekonomi/hvad-er-cirkulaer-oekonomi