Historik

 
 

Historien bag Maglemølle og Ressource City

Ressource City er placeret på Næstved Havn, nærmere bestemt Maglemølle 31. Historikken i Næstved og Maglemølleområdet vægter højt i Ressource City.

Næstved blev officielt grundlagt i 1135 og fik status af købstad i 1140. I middelalderen var Næstved en meget vigtig by på Sjælland på grund af sin rige jord og strategiske beliggenhed.

Den naturlige forbindelse til havet, og den veletablerede forbindelse til resten af Danmark, gjorde Næstved til en af Sjællands rigeste handelsbyer i løbet af middelalderen. Med industriens fremtog i sidste halvdel af 1900-tallet, og etableringen af togbanen med Næstved som fordelingsby, voksede Næstved. Byen fik hurtigt mange forskellige industrier som jernstøberier, klædefabrikker, tobaksfabrikker og den stadig berømte Kählers keramikfabrik.

Vigtigst af alle blev papirfabrikken Maglemølle, som blev anlagt i 1875. Beliggenheden ved Susåen var ideel for papirproduktionen, der kunne udnytte vandløbet.

Maglemølle etableres

Maglemølle er placeret centralt i Næstved, og tæt på den store fordelingsvej, der går rundt om byen. I 1872 blev et aktieselskab stiftet med formålet at etablere en papirfabrik, der kunne udnytte kraft og vand fra Susåen. De forenede Papirfabrikker A/S blev stiftet i 1889, og omfattede næsten alle papirvirksomheder i Danmark.

Maglemølleområdet under udbygning

Papirfabrikken blev det store lokomotiv og identitet for Næstved. Modernismen havde slået sig solidt ned, og Næstved var en stolt arbejderby. Under udbyggelsen af Næstved Havn i 1930’eren, blev der anlagt en ny papirfabrik, kaldet “Ny Maglemølle”. Med den gode udvikling, industri- og infrastruktur blev Næstved sat på Danmarkskortet, og det var en store ære at arbejde på papirfabrikken.

I 1970’erne begyndte papirfabrikken at eksperimentere med genbrugspapir, udsprunget af en stigende omtanke på miljøområdet. Papirfabrikken havde dog sine udfordringer med skiftende ejere og vanskelig økonomi, og Ny Maglemølle blev derfor nedlagt som producerende virksomhed i 1992.

Potentialer for fremtiden

Med sin historie og særlige arkitektur er Maglemølles industrimiljø rigt på oplevelser og nye potentialer. Maglemølle har stadig meget uudnyttet plads, og hele området vidner om en tid med en storslået industri og af en stolt arbejderby. Ressource City er visionen, der skal være næste spadestik i Næstveds og Maglemølles historie. Ressource City vil omdanne det gamle industriområde på Maglemølle til en pulserende industriklynge og et videnscenter for ressourcer.

Model over udbygning af Maglemølle – Ressource Citys vision

Fra Maglemølle til Ressource City

I dag er Maglemølle et lukket industriområde, og det skal åbnes op. Første skridt er, at der skal åbnes op, så de lange industrihaller brydes op i mindre, og mere attraktive størrelser, som kan lejes ud.

De nye åbninger bliver samtidig grønne åndehuller, der skaber attraktive ude-opholdsområder for besøgende og ansatte i produktionsvirksomhederne.

» Om Ressource City      » Ressource Citys mål og strategi      » Advisory board