Gå til hovedindhold

FreezeTeq vil gøre fryseindustrien grønnere

Virksomheden FreezeTeq hjælper fryseindustrien med grøn omstilling. Virksomheden deltager i projektet Green Chance Zealand for at få sat yderligere skub i produktudvikling og for at møde nye samarbejdspartnere.

CEO og ejer af FreezeTeq Allan Melander med et af de frysemellemlæg, som virksomheden producerer.

CEO og ejer af FreezeTeq Allan Melander med et af de frysemellemlæg, som virksomheden producerer. Foto: Ressource City

  • Læs op

Indhold

    Hvordan hjælper man fryseindustrien med at spare energi og dermed bl.a. reducere CO2-udledningen? Det er den mission, som produktionsvirksomheden FreezeTeq er på.

    Den Næstvedbaserede virksomhed producerer frysemellemlæg, som er et profileret gitter, der lægges mellem lagene af fødevarefyldte papkasser i et frysehus for at den kolde luft nemmere kan trænge ind i fødevarerne. På den måde reduceres energiforbruget til indfrysning betragteligt.

    Gennem de sidste halvandet år har FreezeTeq arbejdet på at udvikle et komplementerende produkt, som muliggør, at man kan få et overblik og forstå, hvad sker der inde i et fryserum, mens det sker.

     

    Skånsomt for omgivelserne

    Det grønne aftryk er omdrejningspunktet for FreezeTeq. Det fortæller CEO og ejer Allan Melander.

    ”Indfrysning skal være så skånsomt for omgivelserne som muligt. At det samtidigt er en god forretning for virksomhederne også, fordi de sparer penge på strømforbruget, de ting går jo hånd i hånd”, siger han.

    Og der er faktisk helt op til 80% forskel på, hvor effektive forskellige frysemellemlæg på markedet er. Det har en omfattende test af kartonfrysere hos Teknologisk Institut i 2018 vist.

     

    Lille fokus på energieffektivisering i branchen

    Selvom strøm er en kæmpe udgiftspost i frysebranchen, så har FreezeTeq gennem sin kundekontakt erfaret, at der ikke alle steder i branchen er lige stort fokus på besparelser og effektiviseringer i branchen, fortæller Allan Melander.

    ”De fleste er med på, at det giver god mening at bruge et mellemlæg. Men mange tænker, at et mellemlæg er et mellemlæg og derfor lidt ”comme ci comme ça”, om man bruger det ene eller det andet. Derfor skal der live dokumentation til for at vise, hvor stor forskel er der rent faktisk er på, hvilken type mellemlæg man bruger”, siger Allan Melander.

     

    Viden kan give effektiv indfrysning

    Viden om, hvad der sker undervejs i fryseprocessen er væsentligt, hvis man skal fryse effektivt ind.

    Temperaturen i et fryserum falder nemlig ikke lige meget over det hele på én gang, og ved at overvåge processen med data i realtid fra forskellige steder i fryserummet, kan man justere indfrysningsprocessen undervejs og generelt blive klogere på, hvordan skal man indrette sit fryserum, fortæller Allan Melander.

    ”Det handler om, hvilken indfrysningsstrategi, man bruger. Det er fuldstændig ligesom hvis du skal køre til København fra Næstved. Du kan give den fuld gas, trykke speederen i bund, og du når måske 10 minutter hurtigere derind. Eller du kan have fokus på dit benzinforbrug, og køre meget forsigtigt. Så tager det måske ti minutter længere, men til gengæld har du kun brugt halvt så meget benzin. Og det er sådan lidt det samme, der er med strømforbrug og indfrysning”, siger Allan Melander.

     

    Data til fremtidens dokumentationskrav

    Det nye produkt til overvågning af fryseprocessen taler efter Allan Melanders vurdering direkte ind i de behov, som frysebranchen har; ikke bare i forhold til effektiviseringer, men – inden for få år – også til dokumentation af fx CO2-forbruget.

    ”Lige så snart man skal bruge data til dokumentation, så vil man have nogle helt andre krav til målinger og data, end tilfældet er i dag”, forklarer Allan Melander.

     

    Søger synergi og udvikling gennem projektdeltagelse

    For at skabe yderligere fremdrift i produktudviklingen, har FreezeTeq valgt at deltage i det gennemgribende, grønne forandringsprojekt Green Change Zealand. Allan Melander forventer konkret at se nye perspektiver og regner desuden med at der vil være mulighed for at få kontakt til potentielle samarbejdspartnere.

    ”Når man deltager i et projekt, bliver der ofte skabt noget synergi, og det kan føre én nye steder hen. Til daglig har man jo skyklapper på. Når man bliver udfordret, når nogen udefra stiller spørgsmål, så sætter det gang i noget, og det ene fører til det andet”, siger Allan Melander, der tidligere har deltaget i og selv kørt projekter.

    Han fortæller, at deltagelsen i Green Change Zealand ind til videre har givet virksomheden et skub til den del af arbejdet med forretnings- og produktudvikling, som har en tendens til at blive udskudt i en travl hverdag. Håbet er desuden at få økonomisk støtte til at teste det nye produkt.

    Fakta: Frysemellemlæg

    • Et frysemellemlæg er et profileret gitter. Det lægges mellem kasser med fødevarer, når de stables på paller. På den måde kommer der kold luft ind mellem etagerne, og fødevarerne fryser væsentlig hurtigere.
    • Frysemellemlæg har været en almindelig bestanddel af industrielle fryseprocesser siden 1980’erne, og udbydes i mange kvaliteter, materialer og priser.
    • FreezeTeqs frysemellemlæg fremstilles af en nøje sammensat blanding af genanvendt plastik, der skal kunne holde til store temperaturudsving uden at blive skør af lave kuldegrader eller smelte ved høje temperaturer.
    • Den mest omfattende test af frysemellemlæg nogensinde, som blev varetaget af Teknologisk Institut i 2018 konkluderede, at man med FreezeTeqs frysemellemlæg kan reducere energiforbruget med helt op til 80% sammenlignet med andre mellemlæg på markedet.

    Læs andre eksempler på cirkulær økonomi