Gå til hovedindhold
Afsluttet projekt

Projekt Grøn Cirkulær Omstilling

Grøn Cirkulær Omstilling (GCO) er et nationalt projekt som bredt og på tværs af industrier udvikler og implementerer grønne og cirkulære forretningsmodeller i danske små og mellemstore virksomheder. Projektet er finansieret af EU og består af 17 partnere, heriblandt landets erhvervshuse. Ressource City deltager som videnspartner.

Logo for projekt GCO
  • Læs op

Indhold

    Projektet skal hjælpe over 450 virksomheder med at udvikle deres forretning i en mere bæredygtig og cirkulær retning. Målgruppen er små og mellemstore virksomheder, som omstiller sig fra lineær til cirkulær forretning. Det kan være ved f.eks. at designe, producere eller sælge produkter som:

    • holder længere
    • er lette at reparere og renovere
    • kan skilles ad, så materialer kan genanvendes
    • lejes ud i stedet for at blive solgt
    • består af organiske/fornybare materialer

    Alle virksomheder, som bliver godkendt til et forløb i GCO, får udviklet en grøn cirkulær forretningsmodel. Vejen dertil afhænger af virksomhedens behov, og behovsafdækning sker i samarbejde med projektets partnere.

    100% støtte og hjælp fra branchekyndige rådgivere

    Virksomheder med højst 250 ansatte og en omsætning på maks. 50 mio. euro kan få 100% støtte og hjælp fra branchekyndige rådgivere til at få overblik over virksomhedens klimaaftryk, få undersøgt cirkulære forretningsmuligheder og få lavet en plan for, hvordan virksomheden fremadrettet kan arbejde mere grønt og cirkulært.

    Tre typer af forløb

    Projektet hjælper virksomhederne gennem enten individuel rådgivning, kollektive forløb eller korte intensive forløb.

    Individuelle forløb

    Individuelle forløb i GCO giver virksomheden en voucher til indkøb af privat rådgivning på 90.000 kr. En fagkyndig konsulent hjælper virksomheden med at udvikle en grøn cirkulær forretningsmodel.

    Virksomheden skal selv bruge ca. 300-400 timer, herunder arbejdet hjemme i virksomheden, og forløbet varer typisk mellem 4-7 måneder.

    Kollektive forløb

    Virksomheden får sammen med andre virksomheder udviklet en grøn cirkulær forretningsmodel med fokus på samarbejdsmuligheder, værdikædesamarbejde eller fælles faglige interesser/udfordringer.

    Kollektive forløb i GCO giver virksomheden på 90.000 kr. i voucher. Virksomheden bruger +500 timer, herunder arbejdet hjemme i virksomheden, og forløbet varer ca. mellem 8-12 måneder.

    Designdrevet forretningsforløb

    Virksomheder vil arbejde systematisk og strategisk med designmetoder og -værktøjer med henblik på at understøtte deres forretningsudvikling. I en designdrevet tilgang til forretningsudvikling vil eksisterende forretningsprocesser udfordres med et grønt, cirkulært og brugerdrevet fokus.

    Virksomheder vil opleve en holistisk og strategisk tilgang, hvor de sammen med en rådgiver og Dansk Design Center vil komme hele vejen rundt om en problemstilling og skabe bæredygtige løsninger, der kan øge konkurrencedygtigheden.

    Forløbet klæder virksomheder på til at tage træfsikre beslutninger, og gør det muligt at reducere både ressourcer og omkostninger. Virksomheder vil efter forløbet stå med en træfsikker grøn forretningsmodel.

    Virksomheden får gratis deltagelse på tre kollektive workshops og skræddersyet rådgivning, til en værdi á 90.000 kr., som medfinansieres ved, at virksomheden igennem hele forløbet lægger 300-400 timer. Forløbet varer mellem 4-7 måneder.

    Investeringstilskud til udstyr

    Har en virksomhed tidligere fået udarbejdet og godkendt en grøn forretningsplan i et Regionalfondsprojekt, som GCO eller CØ SMV, så kan den gennem projektet ansøge om at få dækket op til 30% af investeringsudgifterne til maskiner og udstyr, som understøtter grønne forretningsindsatser i en samlet investeringssum på op til 4 mio. kr. Der kan ydes tilskud til:

    • Indkøb af materiel, udstyr og standardiseret software
    • Rådgivning vedr. køb og ibrugtagning af det indkøbte udstyr
    • Indkøb af licenser, knowhow og eksisterende patenter
    • Projektet varer fra 2019 til 2022. Forløb opstarter løbende gennem perioden

    Fakta om projektet

    Projektperiode

    Projektet løber i 2022

    Se Ressource Citys andre projekter