Gå til hovedindhold

Mød Frede Andersen & Søn

Frede Andersen & Søn har siden 2023 været en del af Ressource Citys Advisory Board. Her fortæller bæredygtighedsmedarbejder Ida Søgaard om, hvordan arbejdet med grøn omstilling på kort tid har taget fart i FAS og hele Uglehøj-koncernen.

24. maj 2024

Bæredygtighedsmedarbejderne Ida Søgaard (t.v.) og Signe Kragh Nielsen (t.h.). Foto: FAS

  • Læs op

Indhold

    Hvad laver Frede Andersen & Søn?

    ”Frede Andersen og Søn er en af de førende transportvirksomheder på Sjælland. Vi har totalløsninger indenfor transport, og vi kører, henter og fragter affald, byggematerialer, jord, sten og grus. Desuden er vi behjælpelige med opgaver, hvor der skal løftes, grabbes, suges eller fejes.”

    Hvornår begyndte I at arbejde med grøn omstilling og hvorfor? 

    ”Vores grønne rejse begyndte nok, da vores datterselskab Dansk Miljø og Genbrug (DMG) deltog i det landsdækkende projekt Grøn Cirkulær Omstilling. Herigennem fik vores virksomhed blandt andet økonomisk støtte til at købe en plastneddeler, og vi begyndte at kortlægge CO2-udledningen fra vores transport. Vores direktør Peter Andersen indså hurtigt, at der var brug for nye kompetencer i virksomheden, og ansatte derfor mig til at lave det første klimaregnskab.

    Der er flere grunde til, at vi arbejder med grøn omstilling. For det første vil vores ejerkreds gerne påtage sig et samfundsansvar. For det andet så er vi kommet op i regnskabsklasse C (stor), hvor vi skal rapportere efter de nye EU-regler om bæredygtighedsrapportering (CSRD).” 

    Hvordan har jeres arbejde med grøn omstilling udviklet sig over tid?

    ”Frede Andersen og Søn har det seneste år gennemgået betydelige forandringer med hensyn til bæredygtighed. Dette skyldtes delvist de nye CSRD-krav, dels Uglehøj-koncernens ønske om at påtage sig ansvar for kerneforretningen, miljøet, klimaet og naturen, men også at vi møder nye dokumentationskrav fra kunderne. 

    Vi er nu i gang med at lave klimaregnskab for alle seks virksomheder i Uglehøj-koncernen. Det er et stort arbejde, så vi har ansat Signe Kragh Nielsen som bæredygtighedsmedarbejder. Signe har også et brændende ønske om at bidrage til grøn omstilling og er derfor et kæmpe aktiv hos koncernen."

    Hvad er jeres næste milepæl i forhold til grøn omstilling?

    ”Vi ser frem til snart at kunne præsentere resultaterne af vores indsats, samt vores mål for samfundsansvar og nedbringelse af CO2-udledning i koncernen. Herefter skal vi kigge ned i vores klimaregnskaber og se, hvor vi kan finde besparelser på både økonomi og CO2. Vi vil for eksempel se på hvilke indkøb, der kan gøres billigere og mere bæredygtige.” 

    Hvordan har I brugt Ressource City i forhold til at arbejde med grøn omstilling?

    ”Vi får en masse ny inspiration gennem Ressource Citys arrangementer. Vi har også fået en masse nye, gode samarbejdspartnere igennem virksomhedsnetværket. Endelig har vi mødt vores nye medarbejder Signe ved et Ressource City-arrangement.”  

    Har du et godt råd til andre Næstved-virksomheder, der gerne vil i gang?

    ”Mit råd er enkelt. Se at komme i gang. Skaf den viden eller de kompetencer, som I mangler og spring ud i det. Vi har selv indhentet viden gennem kurser og samarbejdspartnere. Desuden indgår vi i projekter med bl.a. Teknologisk Institut, hvor vi sammen undersøger bæredygtige strategier for både værdikæder og digitalisering. Vi har også etableret videndeling og projektsamarbejde med et konsulentfirma om scope 3 for at opbygge vores klimaregnskabskompetencer.”

    Tak til Ida Søgaard for at stille op til interview.